Etiket: Teknik SEO Denetimi nedir

  • Arama Motoru Sıralamaları

    Arama Motoru Sıralamaları

    Arama Motoru Sıralamaları

    Arama motoru sıralamaları çok önemlidir. Nihayetinde, içerikleriniz Google’ın ilk sayfasına ulaştığında kayda değer trafik çeker. Bu büyük bir zafer anlamına gelir. Maalesef, sıralamada her an ani düşüşler olabilir. Bu düşüşlerin kesin nedenleri yok, birçok sebebi olabilir.

    Arama motoru sırlamalarındaki sorunların kaynağını tanımlamak için birçok şeyi gözden geçirmelisiniz.

    Bu yazı, arama motoru sıralamaları ve trafikteki ani düşüşlere neyin sebep olabileceğini, ve bunların nasıl iyileştirilebileceğini gösterir.

    Açıkçası, söz konusu SEO olunca, bir sorunun tek bir çözümü, ya da bir amacın tek bir yolu olmuyor. Site trafiğinizde ani düşüşlerle yüzleştiğinizde, bu aslında buzdağının görünen kısmıdır. Arama motoru sırlamalarındaki sorunların kaynağını tanımlamak için birçok şeyi gözden geçirmelisiniz.

    SerpTesti

    Öncelikle SERP testi yapın. SERP teriminin açılımı Search Engine Results Page. Arama motoru sonuç sayfası anlamına gelir. Arama motorunda bir kelime arattığınızda, karşınıza çıkan ilk sayfaya verilen isimdir. SERP test edilmeli çünkü, sıralaması değişen tek site sizinki olmayabilir. Böyle keskin değişiklikler, Google kendi algoritmalarını test ettiğinde meydana gelebilir. Böyle bir durumda, herhangi bir değişiklik yapmanıza, herhangi bir önlem almanıza gerek yoktur, çünkü sonuçlar bir süre sonra kendiliğinden eski haline dönecektir.

    Sıralamalarınızı Serpstat ile incelerseniz, rakiplerinizin sıralamalarını da kontrol altında tutabilirsiniz. Bu yöntem, belirli bir zaman dilimi içerisinde SERP’in büyük ölçüde değişip değişmediğini anlamanıza da yardımcı olur. Yeni bir proje yarattığınız anda, Serpstat, seçilen anahtar kelimeler için ilk 100 sıralamasını ve geçmişini takip etmeye başlar. “Storm Graph”, “Fırtına Grafiği” arama sonuçlarında meydana gelen değişiklikleri ve sonuçlarını grafik olarak gösterir. Bu grafikte ani bir düşüş görüyorsanız ve bir iki gün içerisinde sıralamalar normale geldiyse, hemen bir SERP analizi yapmalısınız. Yüksek bir SERP puanınız varsa tek yapmanız gereken biraz beklemek olacaktır.

    Eğer rakiplerinizin sıralamasını kontrol ettiğinizde, bir hareketlilik görmüyorsanız yapmanız gereken adımları inceleyelim.

    Teknik Sorunlar

    Web sitenizi teknik olarak optimize etseniz bile, her dosya veya sayfa eklediğinizde, bir takım sorunlar oluşma ihtimali vardır.

    Teknik SEO, arama robotlarının sitenizin içeriğini nasıl taradığınız ve dizine nasıl eklediğini etkiler. Web sitenizi teknik olarak optimize etseniz bile, her dosya veya sayfa eklediğinizde, bir takım sorunlar oluşma ihtimali vardır. Bu sebeple, sitenizdeki teknik SEO sorunlarının farkında olduğunuzdan emin olun.

    Google’ın URL İnceleme Aracı ile, arama motorlarının sitenizi nasıl gördüğünü kontrol edebilirsiniz. Sıralamanız için en önemli faktörler şunlardır.

    1. Sunucuya aşırı yüklenme

    Eğer sunucunuz, yoğun dalgalanmalar için hazırlıklı değilse, sunucuya aşırı yüklenme meydana gelebilir ve siteniz her an devre dışı kalabilir. Bu sorunu çözmek için,web sitenize bir CDN ekleyebilir, içeriğinizi önbelleğe alabilir, load balancer (yük dengeleyici) kurabilir veya bulut saklanama alanı kullanabilirsiniz.

    1. Sayfa Hızı

    İçeriklerinize ne kadar resim, dosya, açılır pencereler eklerseniz, sayfa hızı etkilencek ve sayfanızın açılması o kadar zaman alacaktır. Sayfa hızı sadece bir sıralama etkeni değildir, aynı zamanda kullanıcı deneyimini de etkiler.  Hızlı bir şekilde sorunu tespit edebilmek için Google PageSpeed Insights aracını kullanabilirsiniz. Web sitenizi hızlandırmak için şunları yapabilirsiniz.

    • HTTP isteklerini en aza indirmek
    • Dosyaları küçültmek ve birleştirmek
    • CSS ve JavaScript dosyaları için asenkron yükleme kullanmak
    • Javascript yüklemesini ertelemek
    • Sunucu yanıt süresini düşürmek
    • Tarayıcı önbelleklemesini etkinleştirmek
    • Görsel boyutlarını düşürmek
    • CDN kullanmak
    • CSS dağıtımını optimize etmek
    • Ekranın üst kısmındaki içeriklere öncelik vermek (tembel yükleme)
    • Sitenizde kullandığınız eklenti sayısını azaltmak
    • Yeniden yönlendirmeleri ve harici komut dosyalarını azaltmak
    • Mobil sayfa hızını gözlemlemek
    1. Yeniden Yönlendirmeler

    Sıralama kaybının en yaygın sebebi yeniden yönlendirmelerdir. Yeni bir sunucuya geçtiğinizde ya da sitenizin yapısını değiştirdiğinizde, 301 yeniden yönlendirmelerini kurmayı unutmayın. Aksi halde, arama motorları sitenizin yeni sayfalarını indeksleme konusunda başarısız olabilirler ya da sitenizi yinelenen içerik için cezalandırabilirler.

    Site hatalarını tespit etmek oldukça zor olabilir. Özellikle hata sadece bir sayfada bulunuyorsa daha da zorlaşacaktır. Her sayfanın incelenmesi zaman alır. Ayrıca, bir işletmeyi yönetiyorsanız oldukça maliyetin artmasına sebep olur. Bu tür hataları tespit etme sürecinin hızlandırmak için, Serpstat, OnCrawl gibi farklı SEO araçlarını ve site denetim araçlarını kullanabilirsiniz.

    Yanlış Anahtar Kelimeler

    Doğru anahtar kelimeleri kullandığınızdan emin olmalısınız. Anahtar kelimeleri toplarken kullanıcıların niyetinin göz önüne alınmaması bazı sorunlara neden olmuş olabilir. Siteniz bu sorgular için bir süredir üst sıralarda olsa bile, Google, sitenizin amacını anlama şeklini değiştirebilir.

    İşletme amaçlarınıza uygun doğru anahtar kelimeleri seçebilmek için KWFinder’ı kullanabilirsiniz. Bu araç ile, kolayca üst sıralara çıkabileceğiniz ilgili anahtar kelimeleri bulabilirsiniz.

    Güncel Olmayan İçerikler

    Güncel içerikler önemlidir çünkü içerikleriniz artık taze ve güncel değilse, insanlar uzun süre sitenizde kalmayacaklardır. Ayrıca eski içerikler paylaşım ve bağlantı çekmez. Tüm bunlar, arama motorlarında sıralamanızın gerilemesine sebep olabilir. Bu durumu düzeltmenin kolay bir yolu var. İçeriğinizi düzenli olarak güncelleyin ve trafik kaybetmesini engelleyin. Trendler sürekli değişiyor. Belirli bir konu hakkında kapsamlı bir rehberiniz varsa ve bu içerik güncelliğini kaybetmesin istiyorsanız, yeni içerik yaratmak yerine, eski verileri yenileri ile güncelleyebilirsiniz. Böylece hala güncel içeriklere sahip olacaksınız.

    Kayıp Linkler

    Linklerinizi, kayıp linkler için sürekli kontrol altında tutmalısınız. SEO için sitenizdeki link profilleri çok önemlidir. Web sitesi sahipleri, yeni içeriklere kaliteli linkler kurmak için çaba harcarlar. Ancak çok sayıda link kazanmayı başardığınızda, link profillerini gözlemlemeyi bırakmamalısınız. Link profillerinizin belirli bir zaman diliminde, herhangi bir değişikliğe uğrayıp uğramadığını test etmek için, Moz ya da Majestic gibi araçlar kullanabilirsiniz. Bu araçlar, seçilen dönem için keşfedilen ya da kayıp linkler hakkında veri sağlayacaklardır.

    Güvenilir kaynaklardan gelen linkleri kaybettiğinizi fark ederseniz, bu linkleri neden kaybettiğinizi anlamaya çalışın. Linklerin bozulmuş olması durumunda, onları yeniden düzenleyebilirsiniz. Web sitesi sahipleri bu linkleri tesadüfen kaldırmışlarsa, bağlantıları geri yüklemelerini isteyin. Kasten yaptılarsa, yeniden inşa edebilirsiniz. Her şekilde kayıp linklerle başa çıkabilirsiniz.

    Zayıf Kullanıcı Deneyimi

    Sitenizin sıralaması için kullanıcı deneyimi en önemli noktalardan biridir. Eğer arama motoru, sayfanızın sıralamasını yükseltmeye başladıysa ve sonradan kullanıcı deneyimi açısından, istek ve beklentilerini karşılamadığını fark ettiyse, sıralamanız ani bir düşüş yaşayabilir. Arama motorları, tıklanma oranları, sayfanızda geçirilen süre, hemen çıkma oranı, ziyaretçi sayıları gibi birçok ölçüte göre karar verirler. Bu yüzden sitenizi düzenlerken ve optimize ederken, belirli kuralları takip etmeli ve kullanıcı deneyimini ön planda tutmalısınız.

    Diğer Siteler ile Rekabet

    Bunların hiç biri işe yaramadıysa, arama motoru sıralamalarınızın düşmesinin sebebi, rakiplerinizin performansının artmış olması olabilir. Rakiplerinizin sıralamalarını Serpstat ve Moz gibi araçlarla analiz edip gözlemleyebilirsiniz. Bu araçlarla, backlink kaynaklarını, anahtar kelimelerini en iyi içeriklerini keşfedebilirsiniz. Rakiplerinizin stratejilerini izleyerek, kendi siteniz için nasıl stratejiler geliştirmeniz gerektiğini fark edebilirsiniz.

    Takibi Asla Bırakmayın

    İş işten geçmeden, trafik kaybetmeden ne kadar önce fark ederseniz, sizin için o kadar iyi olacaktır.

    Sıralamalarınızın ne zaman düşeceğini tahmin edemezsiniz. İş işten geçmeden, trafik kaybetmeden ne kadar önce fark ederseniz, sizin için o kadar iyi olacaktır. Bunun için, her zaman arama motoru sıralamanızı kontrol edin ve bir değişiklik fark ederseniz hemen müdahale edin.

  • Teknik SEO Denetimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

    Teknik SEO Denetimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

    Teknik SEO Denetimi her site sahibinin düzenli olarak mutlaka yapması gereken bir çalışmadır.

     1- Tarama

    SEO denetiminde en değerli olan nokta noktası tartışmasız ki taramadır. Yeni bir çalışma veya değişiklik yapmadan önce sitenizi taramadan geçirmeniz gerekir. Bu tarayıcılar sayesinde bozuk linkleri, başarısız anahtar kelimeleri, kötü görselleri, sayfa başlığı sorunlarını, kopya içerikleri, bağlantısız sayfaları ve ihtiyaç duyulandan daha fazla eklenen yönlendirmeleri  gibi çok çeşitli hataları bulabilir ve  bu hataları çözüme kavuşturabilirsiniz.

    site içi seo,Teknik SEO Denetimi,Teknik SEO Denetimi nedir,Teknik SEO Denetimi yaparken nelere dikkat etmeliyiz
    Teknik SEO Denetimi yaparken nelere dikkat etmeliyiz

    2-Site Görünümü

    Eğer ki sitenizin aynı halinin birbirinden farklı şekilleri mevcutsa arama motorları tarama işlemi gerçekleştirirken tarayıcılara hangi şeklininin doğru versiyon olduğunu analmayacaktır. Arama motorları web sitenizi trafik noktalarına nasıl göstereceğini belirleyemez ve bu durum sebebi ile sitenizin SEO çalışmalarınız başarı kaybedecektir. Bu duruma mobil ve masaüstü şekillerinin aralarında yarışması da içerisindedir yani dahildir. Bunun haricinde “https” ve “http” versiyonlarının birbirinden farklı siteler olarak algılanması durumu da yaşanabilir. Bu durum SEO çalışmalarınızın başarısını olumsuz yönde  etkileşim sağlayacaktır.

    Sonradan https versiyonuna çevrilmiş olan siteler kazançlarında düşüşler olabilir. Bu sebeple çoğu site sahibi https versiyonuna geçiş yapmaktan çekince yaşamaktadır. Fakar eğer bu geçişi sağlamaz iseniz  SEO çalışmalarınızın ilerleyen zamanlarda hiçbir geçerliliği olamayacaktır.  Çünkü arama motorları web sitelerde SSL korumasının olmasına dikkat etmektedir. Ve eğer sitenizin SSL koruması yok ise siteniz güvenilir olsa da hem arama motorları hem de müşteriler tarafından güvenlik sorunları olan bir site olarak anlaşılacaktır.

    Yapılan son algoritma güncellemelerinden sonra Google https versiyonu kullanan siteleri ön planda tutmaya başlamıştır.  Eğer siz de zaman kaybetmeden versiyon değişikliğini gerçekleştirirseniz SEO çalışmalarınız ile başarı elde edebilir , rakiplerinizin bir adım daha önüne geçiş sağlayabilirsiniz.

    3- Site İçi SEO 

    Tüm bu çalışmaları gerçekleştirirken sitenizin doğru bir şekilde SEO çalışmalarına sahip olmasına özen göstermelisiniz. Siteniz üzerinde analizler gerçekleştirerek yaptığınız çalışmaların doğru ve işe yarar olduğundan emin olmanız gerekir. Bütün içeriklerinizin kalitesini, trafiklerini ve temalarını kontrol sağlamanız gerekiyor. Anahtar kelimelerinizin ve meta açıklamalarınızın doğru olduğundan emin olmalısınız.

  • Teknik SEO Denetimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Teknik SEO Denetimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Dahili ve Harici Olan  Linkler

    İlk olarak kontrol etmeniz gereken ve oldukça değerli olan bir detay ise dahili ve harici linklerden oluşmaktadır.

    Web sitenizden herhangi bir içeriği silerseniz veya bu içeriği başka bir yere taşırsanız siteniz bozuk link hatası vermeye başlayacaktır. Eğer bozuk link hatası ile karşı karşıya kaldıysanız merak etmeyin çözümü oldukça kolay. Sitenizdeki bütün linkleri teker teker incelemeniz gerekeceğini düşünüyorsanız korkmanıza gerek gerek. Kolaylıkla bulabileceğiniz bu bozuk linkleri bulan araçlar mevcuttur size bu konuda yardımcı olur.

    Bu araçların bir tanesini indirdikten sonra URL kısmına sitenizin adresini girip ardından taramayı başlatmanız gerekir. Daha sonra tek yapmanız gereken birazcık zaman olacak. Siz işlemi başlattığınız zamandan itibaren araç sizin için sitenizde bulunan bütün linkleri tek tek kontrol edecektir. Daha sonra bu araç sizlere bir rapor sunar. Sahip olmuş olduğunuz bu rapora göre sitenizdeki bütün problemleri rahatlıkla çözebilirsiniz. Bozuk olduğunu farkında olduğunuz linkleri düzenlemeli veya değiştirmelisiniz. Sitenizde bozuk link yer alması SEO çalışmalarınızı olumsuz yönde etkileşim sağlayacaktır.

     Site Hızı

    Tüm kullanıcılar internet kullanırken son derece hızlı ve pratik bir kullanım deneyimi ile karşılaşmak isterler. Google ve diğer tüm arama motorları da bu nedenle site hızı unsuruna oldukça dikkat etmektedir.

    Müşterileriniz bir sayfanın yüklenmesi ve açılması için ya da bir işlem gerçekleştirmek için fazla sürelerde beklemek istemezler. Eğer yavaş bir siteniz var ise ziyaretçileriniz rakip siteleri tercih   edecek ve sitenizden ayrılacaktır. Durum böyle olunca bütün  arama motorları da site hızı faktörüne fazla vir şekilde önem vermeye başladı. Hem kullanıcı deneyimi hem de SEO çalışmalarınız üzerinde oldukça etkili olan bir unsur olan site hızınızın yüksek olduğundan kesinlikle emin olmanız gerekmektedir.

    Bu nedenle düzenli olarak site hızını kontrol etmelisiniz. Google’ın PageSpeed Insights aracı ile site hızınızı kolaylıkla test edebilirsiniz.

    PageSpeed Insights

    Google’ın bu aracı size site hızınız ve diğer tüm çalışmalarınız hakkında önemli bilgiler verecek olan bir araçtır. En önemli özelliği site hızınızı analiz ediyor olmasıdır. Bunun yanında site performansınızı ölçebileceğiniz analizleri de Pagespeed Insight ile rahatlıkla kullanım sağlayabilirsiniz . Eğer site hızınız ile ilgili bir problem ile karşı karşıya kaldıysanız bu araç sizlere sitenizde bu soruna neden olan problemleri gösterir ve çözüm önerileri sunmaktadır. Tüm bu çalışmalar için araca girip siteniz için bir sayfa oluşturmanız gerekir. Gerekli bütün verileri girdiğinizden emin olmanız gerekir. Daha sonra analizlerinizi başlatabilirsiniz.

    Aldığınız sonuçlar sonrasında eğer ki site hızınız yeterince yüksek değilse sitenizde mutlaka değişiklikler yapmanız gerekmektedir. Fakat dediğimiz gibi eğer sitenizde bir sorun varsa araç size çözüm önerileri sunar. Aracın sizlere sunduğu öneriler doğrultusunda sitenizi yenileyebilir ve hızlı bir siteye sahip olabilirsiniz.

    Teknik SEO Denetimi,Teknik SEO Denetimi nedir,Teknik SEO Denetimi yaparken nelere dikkat etmeliyiz
    Teknik SEO Denetimi

    Analiz Sonuçları

    Analiz servisleri kullanarak siteniz ile ilgili topladığınız tüm verilere göz atmaya başlayabilirsiniz. Bütün analizlerinizi doğru bir biçimde bir arada topladığınızdan emin olmanız gerekiyor. Eğer bir eksik veya yanlış varsa önce onu çözümleyerek doğru verileri derleyin. Bu çalışma için Google Analytics kullanabilirsiniz.

    Kullanmakta olduğunuz analiz hizmeti ile elde ettiğiniz verileri elinizdeki veriler ile karşılaştırmaya başlayın. Analiz aracınızın size sunmuş olduğu rapor ile sitenizin birebir eşleştiğinden emin olun. Eğer elinizdeki raporun eksiksiz olduğundan emin olduysanız artık incelemeler yapmaya başlayabilirsiniz. Eğer raporunuzda eksiklikler mevcutsa başka araçlar kullanarak elinizdeki raporu kontrol edin. Eksik ve hatalı bilgiler ile oluşan bir rapor kullanmak hiçbir işinize yaramayacaktır ve boşu boşuna zaman kaybetmiş olacaksınız.